Danielle van Herk

Over Daniëlle

Welkom,

Op deze website vindt u een impressie  van de schilderstukken die ik afgelopen jaren heb gemaakt.

Deze schilderijen ontstaan als gevolg van indrukken, activiteiten en emoties die ik probeer om te zetten in kleurrijke en gevarieerde werken. Hierbij vormt de natuur in al haar facetten vaak een grote inspiratiebron.

Het proces waarin het kunstwerk tot stand komt voelt iedere keer weer magisch. Laag na laag wordt er meer of minder structuur en textuur aangebracht, soms vrij vlot en krachtig, soms heel subtiel en transparant.

Graag onderzoek ik kleuren, verf en (rest)materialen en de toepassing daarvan die tot nieuwe resultaten kunnen leiden; ik kijk dan naar dekkend of juist transparant, pasteus of sterk verdund. De verf breng ik aan met paletmessen, linialen, sponzen, vingers en doeken.

Ik werk zowel op grote doeken als op kleine panelen.

Om de juiste toon te vangen ontstaan vele lagen kleur in mijn schilderijen, veelal door middel van acrylverf maar ook door  het aanbrengen van allerhande materialen zoals papier, plastic, karton en dergelijke die samen een abstracte compositie vormen.

Stilstaan in ontwikkeling is niets voor mij. In de loop van de tijd verschoof mijn werkwijze van gebruik van verzadigde kleur, naar transparanter en ritmischer. Het dynamische, krachtige en kleurrijke daarin is kenmerkend voor mijn stijl. Met experimentele technieken stimuleer ik innovatie en groei in mijn werk.

Het liefst van alles creëer ik in mijn atelier. De werkdag schilderen begint gewoonlijk met een mooie wandeling in de natuur, samen met mijn hond. De camera is daarbij een belangrijk hulpmiddel om momenten vast te leggen die ik later weer omzet op doek.

In het atelier wordt er puur intuïtief gewerkt, met muziek op de achtergrond.

Een creatieve flow is voor mij nooit ver weg. Ongefilterde gevoeligheid en oog voor detail helpen me bij de creaties. Sfeer is iets dat altijd aanwezig is in mijn binnenwereld.

Ik werk graag abstract en soms figuratief en probeer daarbij de grens tussen beiden op te zoeken. Daarmee wil ik de kijker uitnodigen om de sfeer en lagen in het werk te ontdekken en daarbij hun eigen gevoel en fantasie de ruimte te geven.

Reacties op mijn werk zijn:

“bijzonder en uniek kleurgebruik”, “krachtige compositie en abstractie”, “diepe gelaagdheid”, “het werk laat doordachtheid, aandacht en emotie zien” en “erg creatief en fantasierijk”.

Mijn roots en domicilie liggen in het zuiden van Nederland. Mijn carrière heeft altijd in het teken gestaan van creativiteit. Met diverse omwegen en vele verschillende workshops zoals zijde schilderen, goudsmeden, vilten, glas in lood en fotografie. Na een studie in Textiele werkvormen, Tekenen en Grafisch Design ben ik gedoken in de Binnenhuis architectuur.

De afgelopen jaren had ik daarin mijn eigen merk; ik richtte de Stijl Compagnie op. Daar hield ik me bezig met het restylen van zowel persoonlijke als zakelijke interieurs. Vormgeven en ontwerpen zijn een tweede natuur voor me geworden. De vele verhuizingen in mijn leven hielpen me in mijn professionele ontwikkeling, iedere nieuwe woning die ik betrok gaf de gelegenheid om opnieuw te beginnen met inrichten. Bij ieder nieuw thuis sloot ik het plaatje aan bij wat mijn gezin en ik op dat moment nodig hadden.

Met warme groet, Daniëlle van Herk

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u hier aan met uw e-mailadres om nieuws en updates te ontvangen.

Wij respecteren uw privacy.